

Petras Yrkesloggbok
En didaktisk portfolio


Välkommen till mitt didaktiska material
















Mitt didaktiska material har utgångspunkt i estetiska lärprocesser och språkutveckling inom händelseförlopp och berättande.
Materialet består av två presentationslådor.
I en av lådorna kommer barnen under varje tillfälle få ta del av armband som är anpassade för att på ett enkelt sätt samla och ansluta barnens akviviteter.
I den andra lådan kommer olika typer av material presenteras.
Från lera till film
Varför detta material?
Lerfigurerna har varit en central del i mitt didaktiska material. Dessa kommer vara starten på en estetisk lärprocess med inslag av sinnesupplevelser, språk, berättnade och digitalt lärande.
















Materialet består av lufttorkande lera och två lådor. Leran är ett verktyg för att tillsammans upptäcka nya kunskaper genom sina sinnen och genom barns kognitiva förmåga kreativt assosiera och fantisera kring sagor, händelseförlopp och berättande.
Lådorna är ett redskap som är skapta både för barnen men också för min egen skull. De är till för att väcka nyfikenhet och intresse samt för att kunna organisera aktiviteterna för att på ett enklare sätt börja och avsluta aktiviterna.
Mitt didaktiska material består kortfattat av följande steg:
-
Upptäcka lera med sina sinnen och skapa figurer
-
Upptäcka sagors uppbyggnad och diskutera händelseförlopp, början, mitten och slut.
-
Få skapa en egen saga genom bildkort
-
Bestämma roller och rörelser till sagan (manusuppbyggnad)
-
Filma och dramatisera med digitala verktyg

I min första aktivitet fick barnen undersöka lera med sina sinnen samt skapa olika former som gav upphov till matematiska begrepp och förmågor. I slutet av aktiviteten fick barnen skapa varsin lerfigur som skulle få representera dem själva i en senare aktivitet. Barnen fick även bekanta sig med de armband som skulle underlätta övergångarna mellan aktiviteterna. De introducerades genom att alla barn fick stoppa ner handen i en av ovannämda lådor och ta upp ett armband var samtidigt som en diskussion kring hur viktiga de var att ha på sig diskuterades. Armbanden fick inte så stor betydelse för barnen som jag hoppats på, utan många barn tog av dem och lekte med dem istället.
I aktivitet nummer två fick barnen bekanta sig med händelseförlopp, början, mitten och slut. Jag startade aktiviteten genom att rigga upp en lina genom rummet som löpte över stolar och under bord. Jag berättade för barnen att vi måste följa banan så att armbanden kan aktiveras. Det är nämligen då man kan komma in i sagans värld. Då fick armbanden mycket större genomslagskraft vilket gjorde att jag använde samma metod under resterande aktiviteter. I aktiviteten fick barnen lyssna på en kort saga som de blev delaktiga i genom frågor och därefter fick de diskutera händelseförlopp. Vad brukar hända först i en saga och vad brukar hända sist?
Barnen fick sedan visa genom en dramapedagogisk övning, inspirerad av Gunilla Fihns (2) dramaworkshop, en sagofigur de hade velat vara om de fick vara med i en saga. Detta innebar att barnen skulle fånga ett enda kroppsuttryck av den påhittade sagofiguren och sedan stelna till och hålla det uttrycket.
I den tredje aktiviteten fick barnen skapa en gemensam saga genom olika bildkort. Barnen fick som hjälp en introduktion till hur sagan började och fick sedan utifrån de bildkort som de tagit upp ur lådan hitta på en fortstättning. Sagan började "Det var en gång en regning dag och plötsligt..."
I den fjärde aktiviteten fick barnen rollbestämma sina lerfigurer efter de roller som fanns med i barnens egenskapade saga. Denna saga var nu manuset till den film som barnen skulle skapa i nästa aktivitet. I Denna aktivitet fick barnen rösta fram vem som skulle vara vem.
Under den femte aktiviteten spelades filmen in. Barnen fick gestalta sagan genom sina lerfigurer under tiden jag läste upp sagan och spelade in den via en surfplatta.
Under en föreläsning med Tobias Ruhtenberg (1) berättade han att digitala
verktyg ska ses som ett tillskott i den pedagogiska verksamheten. Han förklarar
vidare att det är viktigt att pedagoger håller sig uppdaterade om vad som finns
tillgängligt i barns liv.
Surfplattan, är ett verktyg som idag används av många barn i både förskola
och skola. Tobias Ruhtenberg visade en film som ni kan se
Den handlar om de kritiska ögon som en pedagog måste ha i samarbete med
digitala verktyg.
Eftersom varken jag eller förskolebarnen tidigare hade använt surfplattan i
lektionssammanhang, valde jag att på ett enkelt sätt omsätta mina teoretiska
kunskaper till praktik.
Tanken var från början att skapa en stopmotionfilm, en film bestående av
snabba kortsekvenser, där barnen skulle vara med och ta korten till filmen.
Dock var surfplattan ett så pass nytt föremål i verksamheten som barnen
inte fått möjlighet att bekanta sig med, vilket gjorde mig tveksam. Samtidigt höll mina tre veckors tid på VFU gå mot sitt slut, vilket resulterade i att jag valde att sänka nivån till att spela in en vanlig film där jag läser barnens egenskapade saga, och där barnen får gestalta den med sina lerfigurer.
Aktiviteterna bygger hela tiden vidare på varandra vilket i sin tur leder till att barnen få känna sig delaktiga i processen. Barnen har både fått dela med sig av sina egna tankegångar och samtidigt lyssnat på andras. Detta innebär, eftersom varje aktivitet bygger vidare på varandra att barn har fått bygga vidare på både sina egna och andras redan tillägnade kunskaper. Att tillsammans finna kunskap är enligt Körling (2012, s. 16-17) både viktigt för barn och för pedagogen som undervisar. Barn som tillsammans utmanar varandra och hjälper varandra att lösa problem kommer också längre i sin tankeverksamhet. För pedagogen är det viktigt att låta barnens tankar få yttras. Det är genom dessa tankar som undervisningen kan utvecklas och anpassas efter barnens kunskapsnivåer.
I upptäckandet med mitt didaktiska material har jag fått erfarenheter om vilken betydelse miljön runtomkring har. Under första aktiviteten med lera insåg jag hur mycket miljön påverkar en aktivitet. Miljön kommunicerar en mängd olika saker som både kan främja lärande men också hämma det. En matta var i detta fall ett störmoment för min aktivitet. Mattans kanter utgjorde en gräns som barnen inte ville hamna utanför under samlingen. Det gjorde i sin tur att många av barnen blev utknuffade från samlingscirkeln vilket skapade oroligheter. Leijon (2013, s. 70) beskriver rummet som en resurs för lärande. Det är rummets deltagare som utnyttjar och uppmärksammar rummets kvalitéer och kan därför också påverka hur rummet kan användas. Mattan togs därför bort för mina kommande aktiviteter och gränsen som barnen uppmärksammat försvann.
Varför är mitt didaktiska material didaktiskt?
Jag har under arbetet med mitt didaktiska material kommit fram till att allt material kan vara didaktiskt bara ett syfte kring materialet kan förmedlas. Oavsett om det är kottar eller toarullar, så kan materialet vara didaktiskt om materialet har ett syfte.
Mitt material går att använda till många olika områden, inte bara till att presentera andra material på olika sätt. Armbanden följer en funktion och har syftet att samla in och avsluta barnens aktivitet på ett lustfyllt sätt. Det är endast fantasin som sätter gränser till vad mitt didaktiska material kan användas som.


Vill du veta mer om mina tankegångar kring mitt didaktiska material och hur tankarna såg ut från början?
Klicka då vidare på knappen nedan:
Läroplanen:
Här är några begrepp som under arbetet har behandlats från läroplanerna för både Förskola (Lpfö98 rev. 2010) och för Grundskola, förskoleklass och fritidshem (LGR11 2011)
-
Nyfikenhet
-
Livslång lust till att lära
-
Sinnesupplevelser av ett estetiskt material
-
Samarbete
-
Tilltro till sin egen förmåga
-
Ta vara på barns erfarenhetsvärld
-
Demokrati
-
Digitalt lärande
-
Språk och Berättande - Början, mitten och slut
-
Estetisk lärprocess
-
Grovmotorik
-
Finmotorik
-
Matematik - rumsuppfattning
-
Matematik - förmåga att mäta
-
Matematik - Olika matematiska begrepp
-
Medierat lärande
-
Individuellt skapande
-
Gemensamt skapande
-
Turordning
-
Assosiationsförmåga
-
Dramatisering - använda kroppen
-
Dramatisering - använda en förlängdarm i form av en lerfigur
-
Ansvarstagande
-
Kreativit skapande
-
Hållbarutveckling



Viktiga dokument och länkar




Referenser:
-
(1) Tobias Ruhtenberg. VFU-Konferens, digitala verktyg. Högskolan i Borås, Campus Varberg, 2015-10-15.
https://www.youtube.com/watch?v=fYdl1zFfXcE
-
(2) Gunilla Fihn. Drama 1. Högskolan i Borås, Campus Varberg, 2015-09-10.
-
Leijon, Marie (2013). Rummet som resurs för lärande och i lärande. I Amhag, Lisbeth, Kupferberg, Feiwel & Leijon, Marie (red.). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur, ss. 53-72
-
Körling, Anne-Marie (2012). Nu ler Vygotskij: eleverna, undervisningen och Lgr 11. 1. uppl. Stockholm: Liber


Med fokus på barns språkutveckling genom estetiska lärprocesser


