

Petras Yrkesloggbok
En didaktisk portfolio


Studiebesök på Röhsskamuseet
Röhsska museet är ett museum för Design, mode och konsthantverk. Under studiebesöket fick vi i klassen träffa museipedagogen Tanja Axkeryd (1) som gav mig ett väldigt positivt intryck när det gäller att arbeta med barngrupper på museer. Axkeryd gav oss en rundtur i museet på liknande sätt som hon brukar göra när hon har en barngrupp på besök i museet.
Genom diskussioner med kurskamrater har det framkommit att många pedagoger har en inre skräck för att ta med barn till allmänna platser då en rädsla för att barnen springer runt och kan välta ner dyra artefakter.
Tanja berättade motsatsen.
De barngrupper som Tanja har haft på besök har varit väldigt noga med att följa de regler som gäller på museem.
Jag tänker att man redan på förskolan kan berätta för barnen vilka regler som gäller på museum för att förbereda barnen i god tid inför studiebesöket.
Tanja beskrev att museet främst arbetar med barn genom dialoger och använder sinnesupplevelser som den främsta kunskapskällan när de har rundturer tillsammans med barnen.


Alla barn lär på olika sätt och därför måste också vi pedagoger lära ut på olika sätt för att varje barn ska få möjlighet till lärande.
Genom att skapa händelser kring olika rum och föremål på museet fångar Tanja upp barns intresse. Hon arbetar mycket med exempelvis kroppen, musik, sagor och skapandet för att tillsammans upptäcka konsten på museet.
"Barn har hundra språk, men berövas nittionio"
- Loris Malaguzzis
Enligt Reggio Emilia pedagogikens föregångare Loris Malaguzzis, har barn många olika uttrycksfulla språk som inte tillvaratas. Det är viktigt att ett lärande inte bara sker verbalt utan också får utforskas på andra sätt, genom exempelvis att använda rörelser eller sin skapande förmåga (Wallin 2003, ss. 22-25).
Jag blev positivt överraskad över vilket pedagogiskt bemötande som Röhsskamuseet erbjöd barnen och blev väldigt inspirerad till att använda museum som en lärandearea för min framtida barngrupp.
Det jag gillade mest med Röhsskamuseet var att de verkligen hade tagit tillvara på Loris Malaguzzis uttryck och utformat en studio för skapande samt att personalen verkligen tog fasta på att variera sitt sätt att lära hela tiden.
Referenser:
-
(1) Tanja Axleryd. Muséipedagog på Röhska museet. Göteborg, 2015-09-23
-
-
Wallin, Karin (2003). Pedagogiska kullerbyttor: en bok om svenska barn och inspirationen från Reggio Emilia. Stockholm: HLS förl.


